Cégtörténet

Cégünk jogelődje a Pest Megyei Tanács Gyógyszertári Központja 1950-ban alakult meg. Az akkori cég galenusi laboratóriumok elsőrendű feladata volt gyógyszer-nagykereskedelem mellett a megye (szintén állami tulajdonú) közforgalmú gyógyszertárainak ellátása olyan FoNo-s és gyógyszerkönyvi alapkészítményekkel és alapanyagokkal, amelyeket a gyógyszertárak a magisztrális gyógyszerkészítés során nagyobb mennyiségben felhasználtak és patikai körülmények között – a nagy mennyiségekre való tekintettel – nehezen volt kivitelezhető.

Már a korai időszakban is állítottak elő a laboratóriumban különböző kenőcsöket, oldatok, porkeverékeket és tablettákat. Ezek a gyógyszerformák ömlesztve lettek előállítva és nagy volumenű csomagolásban kerültek a gyógyszertárakba. A gyógyszertárakban a vevői igényeket figyelembe véve történt meg a kisebb kiszerelési egységekbe a kicsomagolás.

A 90-es évek első felében – a rendszerváltás következményeként – megkezdődött a gyógyszertári központok átalakulása. A Pest Megyei Tanács Gyógyszertári Központja elnevezés először Parma Patika Gyógyszerellátó Vállalatra változott majd később Parma Rt. néven működött tovább. A későbbiekben 1996-ban megalakult a Parma Produkt Kft, mint jogilag független gyógyszerészeti laboratórium, amely szintén ebben az évben csatlakozott a PHOENIX csoport népes családjához.

A privatizált gyógyszertárak új tulajdonosi köre részéről egyre erősebb igény volt – saját munkájuk megkönnyítése érdekében – a FoNo-s és a Gyógyszerkönyvi termékek megvásárlása minél kisebb, a betegek számára azonnal eladható csomagolási egységben.

2004-ben – Magyarország EU csatlakozását követően – a hatóanyagot tartalmazó és betegek részére közvetlenül kiadható FoNo-s termékeket kötelező volt regisztráltatni az OGYÉI-nél. Ezek a speciális forgalomba hozatali engedélyek kizárólag Magyarország területére érvényesek. Napjainkban már csak 2 laboratórium állít elő FoNo-s készítményeket, melyből az egyik ilyen profillal rendelkező vállalkozás a Parma Produkt Kft.

A Parma Produkt Kft. – a gyógyszertári munka gyorsítása és könnyítése érdekében – egyre nagyobb számban állított elő bliszterbe és dobozba csomagolt tablettákat, kúpokat, valamint tubusolt és dobozolt kenőcsöket. Ezek a gyógyszertárban előállított magisztrális gyógyszerekkel egyenértékű és helyettesíthető termékek.